Lesníci vykonávajú na priechode Donovaly mimoriadny výrub "nebezpečných" stromov

17.10.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Donovaly 17. októbra (TASR) - Štátny podnik Lesy SR začal od pondelka (16. 10.) s mimoriadnou ťažbou v ochrannom pásme cesty I/59 na horskom priechode Donovaly. Práce vykonáva na základe požiadavky Slovenskej správy ciest (SSC), motoristi preto musia strpieť dočasné dopravné obmedzenia. Lesníci o tom informovali na sociálnej sieti.

"V minulosti Lesy SR priebežne realizovali odstraňovanie nahnutých, suchých a poškodených stromov v uvedenej lokalite. Vzhľadom na dôležitosť predmetnej cesty a potenciálne riziko pádu konárov a stromov nás SSC požiadala o výrub všetkých stromov rastúcich v ochrannom pásme cesty, pri ktorých hrozí, že vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok môže dôjsť k ich polámaniu a následnému pádu na vozovku," zdôvodnili lesníci.

Ako dodali, po miestnej obhliadke s kompetentnými zamestnancami okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie, padol záver, že požadovanú bezpečnosť cestnej premávky v danom úseku je možné zabezpečiť iba formou mimoriadneho výrubu na vzdialenosť 25 až 30 metrov od oboch okrajov cesty. Práce sa vykonávajú v pracovných dňoch od 7.00 do 17.00 h, v piatok do 13.00 h.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača